
ÇEK MAĞDURLARI
Ekonomik krize düştüğü için çeklerini ödeyemeyen esnaf hapis cezası yüzünden büyük sıkıntı yaşıyor. Güney Marmara’da faaliyet gösteren bir çok esnafın çeklerini ödeyemediği bundan dolayı da haklarında arama müzekkeresi çıkartıldığı dile getiriliyor.
Çek Kanunu’nda bulunan hükme göre karşılıksız çekin cezası 1 yıl ile 5 yıl arasında hapis. 2003 yılında yapılan değişiklikle karşılıksız çekten dolayı verilen hapis cezası kısmen yumuşamanın yaşandığını açıklayan Gönen Ticaret Odası Başkanı Mehmet Karatan, “Değişiklikte tekrarı halinde hapis cezası verilmesi öngörüldü. Fakat önceki kanun gereği hapse girmiş olanların bir çoğu bu değişiklikten yararlanamayınca dışarı çıkamadı” dedi.
Karatan “Esnaflar sadece işlerimiz kötü gittiği için çeklerini ödeyemedi. Cezanın herkesi memnun edecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Alacaklının da hakkını koruyacak ama krizden dolayı parasını ödeyemeyen esnafı da mağdur etmeyecek bir düzenleme yapılmalıdır” şeklinde konuştu. Esnafların diğer sorunun ise bankalar tarafından kara listeye alınması olduğunu dile getiren Karatan, “Çekinin karşılığını yatıramayan esnaf aynı zamanda ‘kara liste’ye de alınıyor. Daha sonra borcunu ödese dahi kredi kullanamıyor, çek karnesi verilmiyor” dedi.
Karatan devamında şunları söyledi “Esnafımız mağdur. Elbette kötü niyetliler de vardır. Bunların ayıklanması gerekiyor. Çek yasası bütün kesimleri memnun edecek ve mağduriyetleri giderecek hale getirilmeli. Yeni Türk Ticaret Kanunu bir türlü Meclis gündemine gelmiyor. Küçük esnaf hapislere düşüyor. Esnafımız çok küçük miktarlar için kara listede. 2003′te bir yasa çıktı. Ama uygulanamıyor. Yasa uygulansa kara liste sorunu çözülecek.
Alıntı:
http://www.ilkhabergazetesi.com/cek-magdurlari-artiyor/
.
.
0 yorum:
(Aşağıdaki kutuya yorumunuzu yazınız. Google hesabınızla giriş yapmadan yorum göndermek istiyorsanız Yorumlama biçiminden "Anonimi" seçiniz ve "Yorum gönder" tuşuyla yorumunuzu gönderiniz)