13 Ağustos 2009 Perşembe

ANKARA GÜNDEMİ VE YASAMA SÜRECİ (CEK KANUNU)


TÜSİAD ANKARA GÜNDEMİ VE YASAMA SÜRECİ
TBMM TATİLE GİRDİ..
Önümüzdeki yasama yılı çeşitli açılardan yoğunluğunu koruyacak ve pek çok kapsamlı ve hatta “ağır” gündem maddesinin ele alınacağı bir yıl olarak şimdiden kendisini göstermektedir. Keza ertelenen Anayasa ve TBMM İçtüzüğü çalışmaları bir kenara, çok sayıda yükümlülük yeni yasama yılına devredilmiştir. Bu çalışmalar, Ankara Bülteni’nin son sayılarından çok boyutlu olarak takip edilebilmektedir, keza aşağıda yer alan “C. ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE TBMM GÜNDEMİ” başlığında TBMM’nin orta ve uzun vade gündemlerine de ışık tutulmaktadır. Bununla birlikte, Ekim ayı ve sonrasına devreden öncelikli gündem maddelerinden bazıları kısa bir hatırlatma amacıyla aşağıda sunulmaktadır.
http://cek-magdurlari.blogspot.com/2009/08/genelkurul.html
• TBMM Adalet Komisyonu’nda Alt Komisyon çalışmaları tamamlanan Çek Kanunu Tasarısı’na ilişkin (Ana) komisyon görüşmeleri tamamlanmadan bırakılmıştır. Kapsamlı tartışmalara sebep olan bu önemli kanun, yeni yasama yılının kritik öncelikleri arasında bulunmaktadır, ancak mezkur tasarı üzerinde siyasi partiler arasında görüş ayrılıkları devam etmektedir.
• TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edilerek TBMM Genel Kurulu Gündemi’ne eklenen “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” de gündemin en ön sıralarında yer alan bir diğer önemli çalışmadır.

• TBMM Genel Kurulu Gündemi’nde yer alan ve özel önemi
bulunan aşağıdaki beş kanun tasarısının2 yeni yasama
yılında ve sadece siyasi partiler arasında sağlanabilecek bir
uzlaşma yoluyla kanunlaşması mümkün görünmektedir:
• Türk Borçlar Kanunu Tasarısı
• Türk Borçlar Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Tasarısı
• Türk Ticaret Kanunu Tasarısının
• Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Tasarısı
• Hukuk Muhakemeleri Kanunun Tasarısı
• TBMM Adalet Komisyonu uhdesinde oluşturulan Alt Komisyon’da ele alınan Patent Haklarının Korunması, Endüstriyel Tasarımların Korunması ve Coğrafi İşaretler ile Markaların Korunması Hakkında KHK'lerde değişiklik öngören kanun teklifleri de gündemdeki yerlerini korumaktadırlar.
• TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar ve Teknoloji Komisyonu’nda ele alınmakta olan ve önemli düzenlemeler içeren “Rekabetin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”na ilişkin tamamlanan Alt Komisyon Raporu henüz (Ana) Komisyon’da ele alınmaya başlanmamıştır.
• Bir süredir komisyon gündeminde bulunan “Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Tasarısı”nın Ekim ya da Kasım ayında TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlanması beklenmektedir.
• Cumhurbaşkanı tarafından bir kez daha görüşülmek üzere 7 Haziran 2007’de TBMM’ye iade edilen Yabancıların Çalışma İzinlerine İlişkin kanunun planlanan komisyon görüşmeleri yeni yasama yılına ertelenmiştir..

0 yorum:

YORUM1-Yorumlar, yorumu yazan kişinin görüşüdür.
2-Küfür ve hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
3-Lütfen ahlaki değerde yazılar kullanınız.
4-Bizimle irtibata geçmek isterseniz, özel mesajlarınız için "Site İletişim Formu" nu kullanınız
YORUM GÖNDERİN
(Aşağıdaki kutuya yorumunuzu yazınız. Google hesabınızla giriş yapmadan yorum göndermek istiyorsanız Yorumlama biçiminden "Anonimi" seçiniz ve "Yorum gönder" tuşuyla yorumunuzu gönderiniz)