17 Temmuz 2009 Cuma

Burhan İşcan 2


ÇEK MAĞDURLARI


KIYMETLİ DOSTUM MURAT YALÇIN BAŞTA OLMAK ÜZERE TÜM DOSTLARIMA;

PRESTÜRKTE İLK YAZIM “DEVLET ELİYLE SOYGUN YAPANLAR VE YANDIM ANAM DİYENLER” OLMUŞTU.
Sonraları bir çok yazılar yazdım. Tüm yazılarımın ana teması “YOLSUZLUK EKONOMİSİ POLİTİKALARI” idi. Ve bu politikalardan kurtulmak için gerekli olan “YARI DOĞRUDAN HÜKÜMET ŞEKİLLERİNİN E-DEVLET ŞEKLİNDE UYGULANMASI” sistemiydi.

TÜRKİYENİN EN TEMEL SORUNU “UYGULAMADA OLAN DEVLET POLİTİKASININ OLMAMASIDIR.”

Bu eksiklik ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ile kapatılmak istenmektedir. Anayasayı uygulayacak sisitem arızalı olunca değişecek anayasa ne ifade eder.
“GİDECEĞİN YERİ BİLMİYORSAN, GİTTİĞİN YOL NE İFADE EDER”

ADALET
Tabi ki ben bir hukukçu değilim, ama, hukukçularımızın hoşgörüsüne sığınarak bir vatandaş olarak hukuktan ben ne anlıyorum, işte bu defa bu hususta görüş ve kanaatimi yazmak istiyorum..(M.YALÇIN-cek-magdurlari blogspot)

TÜRKİYE’DEKİ bazı hukuk çevrelerinin ‘yargı bağımsız değil’ açıklamalarına rağmen Avrupa’dan farklı bir ses geldi.
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, Türkiye’de yargının bağımsızlık değil, tarafsızlıkla ilgili sorunu olduğunu söyledi. Türkiye Raportörü, ‘Özgürlüklerin olmadığı bir ülkede vatandaşların ruhunu öldürüyorsunuz’ diye konuştu. Hollandalı raportör, Zaman’daki yazısında şu görüşlerini dile getirdi:

EN ACİL SORUN KUTUPLAŞMA
Laiklik: Türkiye’nin şu an en acil sorunlarından biri kutuplaşma. Bu kutuplaşmayı rahatlatmanın en iyi yolunun yeni bir anayasa olduğunu düşünüyorum. Yeni bir anayasa ile herkesin temel haklarının temin edilebileceği ve en mühimi din-devlet ilişkilerinin ayrılabileceği kanaatindeyim. Şu an din ve devlet işleri ayrı değil… Ülkenizde din kamusal alandan tamamıyla çıkarılmış… Dinin siyaseti düzenlemesine, kanun yapımına katılmasına kesinlikle karşıyım. Din aynı zamanda toplumsal birtakım sorunlara çözüm üretebilir… Laiklik çoğu zaman din ile devlet arasında çelişki varmış ve bu yüzden ortaya çıkmış gibi takdim ediliyor… Türk laikliğinin kesinlikle militan olduğunu düşünüyorum.

CHP’NİN TAVRI ANLAŞILMAZ
CHP: Anamuhalefet partisinin sık sık mahkemeye gitmesi inanılacak gibi değil. Benim ülkemde bu tahayyül dahi edilemez. Meselelerinizi Meclis’te görüşürsünüz. Eğer Meclis’te durduramıyorsanız, meseleyi halka, sivil toplum örgütlerine havale edersiniz ve onlardan yardım istersiniz.

TÜRKİYE’DE YARGI SINAVDAN GEÇİYOR
Yargıtay’ın bildirisi Türkiye’de yargı sistemini yeniden tartışmaya açtı. Bildiri, reformlara karşı çıkarken, AB’den farklı yorumlar geldi. Türkiye raportörü Ruijten, “Türk yargısının bağımsızlık değil tarafsızlık sorunu var.” dedi. AB önümüzdeki hafta Ortaklık Konseyi toplantısında da yargı reformu isteyecek.
Hükümet yandaş yargı istiyor
Anayasa Mahkemesi, başörtüsü düzenlemesi ve AK Parti’ye açılan kapatma davasını görüşürken Yargıtay, sert bir bildiri yayınladı. Üniversitelerde başörtüsü serbestliğini öngören düzenlemeye tepki gösteren Yargıtay Başkanlar Kurulu, yargı reformuna karşı çıktı, yeni anayasa çalışmalarını ağır bir dille eleştirdi. AK Parti’ye kapatma davası açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’na sahip çıkılan bildiride, Hükümet ‘yandaş bir yargı kurumu’ oluşturmaya çalışmakla suçlandı. Bildirinin amacı ise “yargıya yönelik sistemli saldırıların ivme kazanması” olarak özetlendi.

Hükümet, Yargıtay’ı uyardı: Millet adına konuşamazsınız
Hükümetten Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun bildirisine sert bir cevap geldi. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, bildirinin demokratik ve hukukî meşruiyeti olmadığını dikkat çekerek “Bu, siyasî bir bildiridir ve kabul edilemez.” diyerek tepki gösterdi. Yargıtay’ın millet adına açıklama yapamayacağını vurgulayan Çiçek, Yargıtay’ın ‘bildiri yayımlamak gibi bir görev ve yetkisine sahip olmadığını’ belirtti. Çiçek şöyle konuştu: “Yargıtay, parti kapatma davası konusunda iddianameyi kutsayarak taraf olmuştur. Dava öncesinde yayımlanan bildiri, açıkça mahkemeyi etkilemeyi amaçlamaktadır.”

AB, yargı reformunda ısrarcı: Sorunun kaynağı ‘tarafsızlık’
Türkiye ile Avrupa Birliği, önümüzdeki hafta ‘müzakere süreci’ni masaya yatıracak. 27 Mayıs’ta Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın katılımıyla gerçekleşecek Ortaklık Konseyi toplantısında AB, önemli tespit ve taleplerde bulundu. Zaman’ın ulaştığı 17 sayfalık taslak belgeye göre, Brüksel yargıda radikal reform istedi. Tarafsız, bağımsız, güvenilir, şeffaf bir yargı sisteminin önemine dikkat çekecek. AP, Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten’e göre de sorun yargı bağımsızlığından değil tarafsızlığından kaynaklanıyor: AB’de hiçbir savcı Türkiye’deki kadar bağımsız değil.

0 yorum:

YORUM1-Yorumlar, yorumu yazan kişinin görüşüdür.
2-Küfür ve hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
3-Lütfen ahlaki değerde yazılar kullanınız.
4-Bizimle irtibata geçmek isterseniz, özel mesajlarınız için "Site İletişim Formu" nu kullanınız
YORUM GÖNDERİN
(Aşağıdaki kutuya yorumunuzu yazınız. Google hesabınızla giriş yapmadan yorum göndermek istiyorsanız Yorumlama biçiminden "Anonimi" seçiniz ve "Yorum gönder" tuşuyla yorumunuzu gönderiniz)